Budapest legfontosabb történelmi eseményei - 1848. március 15. -i forradalom és szabadságharc


Pest-Buda következő fontos eseménye a március 15-i forradalom, és az ezt követő szabadságharc. Ez a horoszkóp viszont nem csak 15.-e és e két évet foglalja össze, hanem egészen a Kiegyezésig tartó időszakot, a Bach-korszakot is belefoglalva. 

A horoszkópot Budapestre, 1848. március 15-ére, 00:00 percre állítottam. 


Budapest 1848. 03. 15. és 1867 között 




Aszcendens/ 1.ház - A város megjelenése:

Az aszcendens a nyilas első fokán áll, melynek ura a Jupiter, a rákban, ahol erőben van, a 8.házban van. Ez az állás jelzi, hogy bár voltak csekély sikerek (Áprilisi törvények, illetve a hadászati sikerek), a Jupiter alapvetően szerencsés mivoltából, viszont e házban a bukást mutatja, s úgymond egy sötét korszakot. A városnak bár erős törekvései voltak, de a végeredmény az továbbra is egy ilyen köztes állapot. Se nem független, se nem igazán a birodalom része. A város újra betöltötte azt a szerepet, hogy majd "ő akasztja a csengetyűt a macska nyakába", s ezzel elvinni a balhét. A nyilas jegye mutatja, hogy a városban az igazság, a felsőbb jó hangulata vette át a szerepet. Illetve a magyar nemzetet a nyilas jegye alá soroljuk, magyarul, az öntudatra ébredés, a nemzeti öntudatra való ébredés egyfajta csúcs-, tetőpontjához érkezett a forradalommal. Ez azt is mutatja, hogy a rák jegye, mint mundán értelemben, a gyökerek, a múlt, a család, az otthon területét hozza be ezzel, tehát a nacionalizmust, az "egy vérből valók vagyunk"- gondolat megtestesülését.

Ugyanakkor a 8.ház jellege miatt, ez az idő arról szólt, hogy átgondolja Budapest azt, hogy valójában mit akar, mit szeretne, és hogy átalakuljon.

A rák jegye, illetve az, hogy a Jupiter ura a Hold, szintén a rákban, uralomban van, mutatja, hogy a város visszatért picit a múltba (romantika, Aranybulla, magyar nyelv); hogy az egész Bach-korszak egy újbóli törekvést vetett vissza. 

Illetve a rák jegye a földet és a mezőgazdaságot is jelképezve, mint a Jupiter ura, azt jelzi, hogy végső soron ezt a korszakot még mindig a feudális viszonyok határozták meg, illetve, hogy mivel gazdaságilag nem volt elég erős a város és az ország, ezért a gondoskodást, a "valahova tartozunk" érzést, helyezték a legmagasabbra.

Tehát ennek az időszaknak az volt a lényege, hogy elgondolkoztassa a várost, hogy a múltban szeretne-e továbbra is élni vagy másképp, és akkor hajlandó -e változni.


2.ház - anyagiak:

A bak jegyben kezdődő ház ura a Szaturnusz a 4.házban, az IC-n, a halakban található. Az ország gazdasága tehát egy mély pontot élt meg. Ráadásul a halak jegye mutatja a passzív ellenállást és a sodródást az árral. Ez a jegy mundán értelemben a 12. Ház, magyarul a pénz el van zárva a város elől...

S mivel e Szaturnusz ura a 8.házas Jupiter, a gazdasági élet is egy nagy átalakuláson ment keresztül. S végső soron a gazdasági helyzet is a Habsburg birodalomtól, Bécstől függött.


3.ház - közlekedés, szomszédok

Az utak megújultak és tovább épültek. A vízen való közlekedés felgyorsult. 

A szomszédok tekintetében egyfajta függés figyelhető meg, Ausztria felől, melyet a Neptun jelez.

A ház ura a Szaturnusz, az IC-n, helyezkedik el, a halak jegyében, így a közlekedés, utazás, szomszédok, információk és oktatás is Ausztria befolyása alá tartozik.

A Vénusz jelzi alapvetően az anyagiakat, így elmondható, hogy elmozdulás állt be az eddigi felfogástól, ha már csak a törvényeket nézzük. De jelzi azt is, hogy a Bach-korszakban Magyarország közigazgatását megreformálták. És mivel a diplomácia is ide tartozik, ez is refomokban fejeződött ki, elég ha csak a felirati és a határozati pártra gondolunk. 

Továbbá, itt helyezkedik el a Neptunusz is, mely egyrészt jelzi, hogy a kommunikáció mind a városon belül, mind a szomszédban nem tiszta, és sokszor hamis jellegű volt. Illetve e égitest jelzi az álmokat is, vagyis hogy egyfajta álom volt a szomszéddal való egyesülés (halak) is.


IC/ 4.ház - múlt, gazdálkodás

E házban található a Szaturnusz, a Merkúr és a Nap. Elmondható, hogy a Szaturnusszal és a Retrográd Merkúrral egy kicsit visszavetette a gazdaságot. 

Ha pedig a múlt témáját hozzuk fel, e két bolygó azt az örökös huzavonát mutatja, mely Magyarország és a Habsburg birodalom között zajlott évszázadok alatt. Ez volt a gyökere a forradalomnak, mely elindította ezt a korszakot.

A Szaturnusz hozza a tanításokat. És ebben az időszakban Pest-Budának megkellett tanulnia, hogy milyen az, amikor úgymond bukott hős. Illetve, hogy mind gazdaságilag, mind pedig nemzet kérdésben így szeretné-e folytatni, vagy sem. A Szaturnusz együttáll a Retrográd Merkúrral, amely jelzi, hogy az 1844-ben bevezetett magyar, mint hivatalos nyelv, ekkor vissza lett vonva, és újfent a német lett a hivatalos nyelv. A Merkúr az értelmiségi réteget is jelöli, így a város ezen lakóira szegeződött a reflektorfény. Rá volt kényszerítve a város arra, hogy a jövő útját, a törvényeket és a szomszéddal való viszonyulásunkat átgondoljuk, átértelmezzük. 

A Szaturnusz az időseket is jelzi, ennek megfelelően, ők leginkább a maradiak táborát erősítették. 

A Retrográd Merkúr a nyelvtörvény mellett jelzi azt a törvényt, melyet még II. András, az Aranybullában adott ki és ezidáig jelentős hatása volt az országnak. Ez volt az a bizonyos dolog, mely nem engedte tovább a fejlődést Magyarországon, S mint ismeretes, a Szaturnusz a fal szimbolikus jelentéssel is bír. És ez ugyanúgy igaz a Merkúr szomszéd jelentésével is, mivel Magyarország egyfajta sakkban lett.

Az IC-n lévő Napot nem elemzem, mivel mindig itt helyezkedik el a hajnali időpont miatt. A halak jegyében áll, amely a 12es háznak felel meg, amely azt eredményezi, hogy a vezetők lényegében elvannak zárva és teljes mértékben Bécs diktál.


5.ház - gyermekek, kultúra 

E ház a kos jegyében kezdődik, így ez emeli be az első házba, mundán értelemben. Tehát a város hangulata és kinézete a kos Uránusszal egyértelműen a március 15-i forradalom eseményeit jelképezi, amelynek legfőbb képviselői a fiatalság volt. Egyértelműen itt már az új nemzedék kezdett megformálódni és hatást gyakorolni az eddigi rendszerre. Mely a forradalommal egy hosszabb és lassabb átalakás vette kezdetét. Ugyanakkor a Plútó mutatja azt is, hogy a fiatalságot megtizedelte ez a szabadságharc, de emigrálásban is sokan vettek részt.

Az Uránusz, mint az újdonság és reformok képviselője, mutatja a Bach korszakbeli kulturális változásokat, mely hirtelen és radikálisan történt. Mutatja a lázadozó új fiatalságot, kik reformokért kiáltanak. Ezt az Uránuszt a 7.házas Mars uralja, így elmondható, hogy a kultúra, az ifjúság és maga a reformok is, az ellenség kezében vannak úgymond, S ő dönti el, meddig engedi a madzagot. 

A Plútó szintén a gyökeresen megújuló kultúrát és új generációt jelzi, mely csak igazán a Monarchia idejében fog beérni. Illetve hogy az eddigi nézeteket végleg el kell dobni, ezt pedig szépen és lassan gyökeresen átalakul. A Bach korszak jelzi azt, hogy az ország alászáll, hogy rájöhessen hova nem szeretne tartani és hogy ez segítsen neki abban, hogy megfogalmazta az ország és a város is, hogy dűlőre jusson, merre tovább?.. mert hogy változásra volt szükség. S az, hogy merre S hogyan, az teljesen a kollektív néplélekre volt bízva, mint mindig is..


6.ház - munka, egészségügy

A legnagyobb munkaadó területekként maradt a mezőgazdaság és az ehhez kapcsolódó különböző ágak. A bika stabil jegy, mely jelzi, hogy nem igazán volt előrelépés munka ügyben, sőt a múlthoz való ragaszkodás, visszanyúlás volt a jellemző. A ház ura, a Vénusz, a 3.házban foglal helyet, így a közlekedés, a hírközlés, az irodalmi élet, a hivatalok, az oktatás és a sajtó jelentette a második nagy foglalkoztató szegmenst. 

Ha az egészségügyet figyeljük meg, azt láthatjuk, itt sem igazán jelent meg előrelépés, maximum a tájékoztatás és a logisztika terén.


7.ház - ellenségek, diplomácia

E házban foglal helyet a Mars, így egyértelműen jelezve, Bécs az ellenség vagy épp a cél, kérdés, hogy mit választunk....és mint láthattuk, végül Bécs cél lett, S egyesülés lett belőle.

A Mars jelzi, hogy mit szeretne Pest-Buda ebben az időben. Külfölddel és elsősorban Béccsel foglalkozni, de csakis diplomáciai úton. Az ikrek jegye jelzi, hogy kommunikálni szeretne és előre haladni, viszont két eltérő irans is van, itt megint csak visszautalok a két pártra. 


8.ház - halálozások, örökség

A Jupiter és a Hold foglal ott helyet. Mivel már megvolt a nagy ember veszteség, a Bach-korszakban a város halálozási aránya nem nőtt igazán.

A Jupiter jelzi a bőséget, tehát amiből úgymond szerencsés a város, és ez egyrészt az, hogy a sors sok lehetőséget biztosított arra, hogy ami már régi, elavult, nem működik, azt végképp eltöröljük. És erre volt jó ez a Bach-korszak, hogy meglátassa a polgárokkal, hogy mi az amiben élnek már évszázadok óta. És hogy a világ az fejlődik és változik. És változni kell, S feldobta a kockát, hogy mégis merre és hogyan szeretnének a lakosok változást...És ebben a tekintetben ez főleg nemzeti (Jupiter, mint magyarság és Hold, mint nép) néplélek szintén való szintigrás. Akit én úgy gondolok, hogy valamilyen szinten teljesített is Pest lakossága.

A Hold jelzi a népet, amely saját jegyében, a rákban áll, így ereje teljében van a nép. Mármint otthon van a nép, épp megtalálta ekkor önmagát és a gyökereit. És épp erre volt szüksége a népnek, hogy egy kicsit visszább vegyenek a dolgokból, hogy aztán rájöhessen, melyik út is az övé.


9.ház - külföld, vallás

A ház ura a nap, az IC-n, a halál jegyében, mundán értelemben a 12es házban áll, tehát a külföld lényegében nem is számolt Pest-Budával, mint tényezővel.

És a vallási kérdések is elvoltak tűnve ezidőtájt.


10.ház - vezetők, cél

A ház ura a Retrográd Merkúr, az IC-n áll a Szaturnusszal együtt. Pest-Buda vezetői tehát rá voltak kényszerülve arra, hogy úgymond engedjenek is, de megtartsák magatartásukat. Magyarul a kompromisszum fontosságára hívta fel a figyelmet, és épp ezt szorgalmazták is a feljebbvalòk.

Ugyanis tényleg az volt a célja e korszaknak, hogy megélje a város (és egyben az egész ország is) hogy, milyen az, amikor mást szolgálva felemelkedünk és úgymond egy párkapcsolat jön létre, amelyet már a mérleg felszállóholdcsomópont jelez. Na nem véletlenül hívták boldog békeidőknek a monarchia idejét.


11.ház - közösségek, támogatók

A ház ura a Vénusz, a 2.házban áll, a vízöntőben. Ez azt jelzi, hogy bár voltak támogatások, fejlesztések, főleg az épületek és az élelmiszerek tekintetében, de ez is mind Ausztriától függött.


12.ház - titkos ellenségek, rejtett dolgok

A titkos ellenség, leginkább nyílt ellenség, hiszen a ház ura, a Mars, a 7.házban áll. 

E házcsúcsán áll a Chiron, a kulcs, a megoldás. Azt jelzi, hogy a megoldás az lett volna, ha a város egy gyökeres átalakuláson megy keresztül, és bár látszólag nem függetlenedik, de a háttérből mégis Pest-Buda irányított volna, és nem bécs. De, mint láthattuk, nem ez a forgatatókönyv valósult meg.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda elfoglalása

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Aquincum megalapítása

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda visszafoglalása