Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda visszafoglalása


1686. Szeptember 2-án foglalta vissza Budát a Szent Liga a törököktől. Ezzel véget ért a 145 éves török uralom a városban és kezdetét vette az új, török nélküli, de Habsburg időszak, most már nem csak a Felvidéken, a Nyugat-Dunántúlon és Horvátország északnyugati részein, hanem gyakorlatilag az egész országban. Igaz, a Temesközben picit tovább időztek a törökök, és Erdély is elég sokáig vita tárgya maradt, hova, kihez is tartozik... De a lényegen nem változtat, az ország felszabadult az oszmán birodalom alól. Ebben az elemzésben a visszafoglalást és az azt követő, Habsburg időszakot vizsgáljuk meg.

A horoszkópot 1686. 09. 02. 00:00 percre állítottam fel, Budára.




Aszcendens/ 1.ház - a város megjelenése:

 Az Aszcendens a rákban kezdődik, melynek ura a Hold, az MC-n áll, a Neptunusszal együtt. Ez azt jelzi, hogy bár Buda felszabadult a török alól, igazából mégsem lett szabad, mert itt maradtak a Habsburgok. És igazából a város elveszett, nem találta a helyét... Mert hogy azóta, Pozsony vette át a fővárosi szerepet. 


2. ház - anyagiak, épületek:

Ugyancsak a Hold az ura, a Neptunusszal, ez jelzi az anyagi támogatásokat, hogy a város újjá épüljön. 

A Plútó mutatja a hatalmas károkat, amiket elszenvedett a város, de azt is, hogy a semmiből újra felépült. A halak Plútó ebben az időszakban gyökeresen megváltoztatta a családhoz, a múlthoz, a népekhez, az anyadághoz, az egészségügyhöz való hozzáállásukat az embereknek, illetve, a város, de az ország arculatát is. Ahogyan gyökeresen megváltoztatta a földviszonyokat, a letelepedéselet is, ugyanis rengetegen költöztek ekkoriban az Alföldre, a jobb termőföld miatt, és nem csak magyarok. ..és mondanom sem kell, hogy 145 év távlatából nem biztos, hogy minden ember tudta bizonyítani, hogy az ő őse itt és itt lakott, ezen a földön.. Gyakorlatilag újra osztás történt. 

A Vénusz szintén azt jelzi, hogy a korszak igazi értéke a föld volt, illetve a nemesi kiváltságok.


3. ház - kommunikáció, közlekedés, szomszédok:

Mivel a Mars áll itt, ez azt mutatja, hogy bár megvolt a motiváció annak, hogy Buda, Pozsony és Bécs kommunikáljanak egymással, ez a kapcsolat sok vihart szült. Gondoljunk csak a Rákóczi-szabadságharcra, vagy március 15-re. 

Közlekedéssel kapcsolatban ugyanez mondható el, megvoltak a törekvések, de rengeteg akadály nehezítette a várost abban, hogy előre haladjon, gondoljunk csak a Lánchídra. 

És természetesen a legszembetűnőbb, hogy Ausztriával nem éppen kellemes volt a kapcsolatunk.. 


IC/ 4. ház - múlt, gazdálkodás

Az IC-n áll a Nap, de ezt nem veszem figyelembe, mivel éjfélkor mindig itt áll. 

Viszont itt áll a Szaturnusz, mely ebben az időszakban azt akarta megtanítani a városnak, hogy hogyan kell megtalálnia a saját értékeit, saját utakon járva. Ugyebár ekkor már nem volt az ország fővárosa, tehát nem volt elfoglalva az ország fontos kérdéseivel. Így saját úton járhatott, mert a Szaturnusz azt tanította, hogy fedezze fel a saját, az igazi értékeit, hogy egy kicsit nyúljon vissza a gyökerekhez, az alapokhoz és megkellett tanulnia a városnak új alapokra építkeznie, új irányba haladni tovább, más értékek mentén tovább haladni. A török kor után kapott a város egy kis időt, hogy összeszedje magát és újra talpra álljon. Megkellett tanulnia továbbá, hogy felnőjjön egy kapcsolathoz (mérleg), hogy megtanuljon szinkronban élni, hogy ne csak önmagára és az országra figyeljen, hanem egy olyan városra is, mely kiegészíthető őt, a másik oldalon. Ez a város lett aztán Bécs. 

A Merkúr is itt foglal helyet, mely azt jelzi, hogy a közlekedés bár jelen volt, de visszavetették az események.. Csakúgy, mint a kereskedelmet és az oktatást..

A város múltjában a Szaturnusz a török kor nehézségeit jelzi. 


5. ház - gyermekek, kultúra:

A skorpió Jupiter ebben az időben rengeteg lehetőséget biztosított a városnak arra, hogy teljesen megújuljon, hogy a kulturális élet újra jelen legyen és virágozzon a városban, illetve nőtt a fiatalok száma is, mind bevándorlással, mind pedig természetes Népességnövekedéssel. 

A vallás is új szinezéket kapott a reformáció által, illetve a nemzetiségek vallási miatt is. 


6. ház - munka, egészségügy, mindennapok:

A skorpióban kezdődő ház ura a Mars, a 3. házban van, így a munka terén még mindig a közlekedés, kereskedelmi, kommunikáció, oktatási területek állnak a központban. 

Az egészségügy szempontjából elég sok vírus és nehézség jött évben a korban is. 

A mindennapokban pedig vagy keményen megküzdöttek az emberek a mindennapi élelemért, vagy pedig végig járták a nekik szánt utat és éltek, viszonylag elég jól. 


7. ház - ellenségek, diplomácia, külföld

A bak ura a mérleg Szaturnusz jelen esetben, tehát az ellenség már a múlté, bár a Szaturnusz ura a Vénusz, a 2. házban átruházza, így az ellenség lehet a föld, az ingatlan, a vagyon, vagy ezek hiánya... 

Viszont Budának ekkor még jó kapcsolata volt Béccsel és úgy összességében a Nyugattal, ezt a szerencsepont jelzi. 


8. ház - halálozások, örökség

Szintén a mérleg szaturnusz az ura a háznak, ami jelzi, hogy nem igazán vannak bajok a halálozási arányokkal. Az örökség az csekély, a legtöbb föld új tulajdonosra lelt. 

Aztán majd ennek a korszaknak a végét a török kor követelményei fogják romba dönteni, a földdel és a családokkal (nemzetiségek). 


9. ház - vallás, külföld 

A vízöntő, illetve ennek az ura, az Uránusz a 11. házban, jelzik az új vallási irányzatot, mely külföldről érkezik be, a reformációt. 


MC/ 10. ház - vezetők, cél, jövő 

A Hold-Neptunusz áll az MC-n, azaz a horoszkóp csúcsán. A vezetők egyértelműen a nép és az ő elképzeléseik. Akik a Dunára és a családokra alapoznak.

A cél az lett volna, hogy a város megtapasztalja a csalódást, hogy átveszik a szerepét, és hogy ő egy új szerepet vállal el, méghozzá egy másokról gondoskodó, befogadó, támogató és felnevelő szerepet. Illetve, hogy új gyökereket eresszen és újra bejárja azt az utat, hogy mit jelent fővárossá válni. 

A Hold is jelzi a török múltat, illetve a káoszt és az anarchiát. 

A Neptunusz ezen időkben arra akarta rávilágítani a várost, hogy egy férfi/Nap típusú (főváros), majd egy bukott (neptunusz) városi rang után egy Hold típusú (gondoskodó, ellátó, befogadó) város legyen, s hogy ez milyen életét eredményez számára. 


11. ház - közösségek, támogatók 

A ház ura a Mars, mely a 3. házban azt jelzi, hogy más közösségek vándorolnak be a városba, az Uránusz pedig azt jelzi, hogy ezek idegen nemzetiségű közösségek. 

A bika Uránusz-Chiron a 11. házban azt jelzi, hogy az Uránusz ebben az időszakban teljesen megreformálta a földtulajdon fogalmát, felosztását, a pénz és az érték fogalmát, a házak és az építmények kinézete, anyaga, ideológiai háttere. Megrendítette a biztonságot és bizonytalansággá tette a mindennapokat. Ugyanakkor új, forradalmi helyzeteket hozott a közösségek számára, gondolok itt a vallási, a vezetőségi, de a paraszti és a nemzetiségi közösségekre is. Illetve, mivel az Uránusszal együttáll a Chiron, így jelzi, hogy új sebeket is hoz ez időszak, új járványokat, betegségeket is. 

A Chiron a sebeket mutatja. Az Uránusszal együtt azt jelzi, hogy minden újdonság, amit hozott ez az időszak, egy traumatikus idő volt. A sebek elsődlegesen a földhöz, a tulajdonhoz, illetve az egyes közösségek felé irányult. 


12. ház - titkos ellenségek, börtönök, kórházak:

Ezen a területen áll az ikrek felszállóholdcsomópont, mely azt jelenti, hogy a városnak megkellett élnie, hogy milyen az, amikor új áramlatokat fogad be, új szomszédnak ad helyet, új oktatási rendszer kellett, új közlekedési és kereskedelmi útvonalak és új partnerek. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda elfoglalása

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Aquincum megalapítása