Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Aquincum megalapítása


Budapestet, pontosabban Aquincumot, amely a mai Óbuda, hivatalos források szerint 89-ben alapították a rómaiak, habár a kelták már korábban lakták a területet, illetve a magyarok is, nem hivatalosan, de mivel az egyetlen pontos adat a rómaiak 89es dátuma, így ezt veszem alapul.

A horoszkópot 89. 01. 01. 00:00 időpontra, Budapestre állítottam.



Aquincum megalapítása





Aszcendens/ 1.ház - a város megjelenése:
A felkelő jegy a mérleg, mely alapvetően azt jelzi, hogy szép, rendezett, kulturált település, megjelenésében szép, csinos, díszes épületek és e jegy kettősségéből adódóan jelzi a másik oldalon Pestet. 
Mivel a terület ura, a Vénusz az 5.házban áll, ez megerősíti, hogy egy igazán pezsgő életét élő városka lehetett, fiatalos és sok kulturális rendezvénnyel büszkélkedve. 

Mivel a szerencsepont az Aszcendensen kell fel, ezért a Aquincumról elmondható, hogy sok támogatást és segítséget kaphatott, illetve maga a fekvése tette igazán különlegessé e települést. 

Habár szerencsés lehetett, mégis, a leszállóholdcsomópont is itt áll, mely azt vetíti előre, hogy Aquincum szerepe bizony le fog fokozódni. 


2. ház - pénz
A bevételt főleg a Duna biztosította, egyrészt a halászat, másrészt az átmenő forgalom miatt, ezt a skorpió vizes jellege mutatja. 
A terület ura a Mars, mely önmagában nem kecsegtet túl jó anyagi helyzettel, leginkább küzdés, küszködés az, amit előre vetít. Illetve, hogy a katonságból, határőrzésből származik sok fedezet. Na meg aztán a tipikus férfias foglalkozásoknak nyílt meg a terep. 
Illetve mivel az 5.ház csúcsán helyezkedik el, ezért némi pénz befolyhatott a kulturális eseményekből is. 


3. ház - közlekedés, oktatás 
Nyilas jegyében kezdődő ház, a közlekedés szempontjából mindenképp mutatja, hogy nemzetközi útvonal, megállóhelyül szolgált. 
Viszont ennek ellenére, mégis csak egy kieső helynek számított, és nem tudta azt a szerepét hozni, amit eredetileg szántak neki, ezt a Lilith jelzi. 

A nyilas ura, a Jupiter, ami már igenis azt mutatja, hogy oktatási központ volt, s bár folyamatosan nőtt a város, szerepköre nem nőtt.

A retrográd Merkúr azt jelenti, hogy bár jöttek átutazók, de nem volt egyszerű dolguk, az utak állapota és az információk miatt. 
Mivel retrográd a bolygó, ezért gyanítom, hogy a tisztségviselők, az értelmiség hiányzott a városból, legalábbis nem volt elég, a lakosságszámhoz viszonyítva. 


IC/ 4. ház - múlt, gyökerek, gazdálkodás, családok 
Az IC-n, azaz a horoszkóp legmélyebb pontján helyezkedik el a bak Nap-Hold együttállás, magyarul, egy bak újhold. 
A Nap miatt, a város gazdag, fényes, dicső, de a hold miatt köddé váló, homályos múlttal, gyökerekkel rendelkezik. Mindenképpen székhely volt már ezelőtt is, viszont valakik, valamikor, valamiért, eltörölték a város múltjának e részét. 

A gazdálkodás terén bőségesen állt rendelkezésre a lakók számára ennivaló és ivóvíz is. 

Mivel az újhold ura a Szaturnusz, a 9.házban foglal helyet, utal rá, hogy külföldről érkeztek ide, hogy megalapítsák a várost, méghozzá azért, hogy központ legyen (Nap), a Duna mellett (Hold). 

A Nap, mint a vezetők szimbóluma, utal rá, hogy e városban egyaránt beleszólnak az ügyekbe az egyszerű emberek is, mint a feljebb valók, csupán az igazi vezetők a külföldiek. 

A Hold, mint a nép jele, jelzi, hogy jól érzi magát, és a többség az tekinthető polgárnak.  Illetve, hogy a víz szerepe meghatározó a családok életében. 


5. ház - szórakozás, gyermekek
Kultúra téren egy vezetői, egyedi úton járt a város, mely miatt, kitűnt a többi közül. 
A vízöntő Mars azt jelenti itt, hogy Aquincum egyedi helyzetben volt és ment is előre, folyton fejlődni akart, megújulni és az új áramlatokat, eszméket befogadni. Fiatalos akart továbbra is maradni és a kulturális életét egyértelműen egyfajta célként tűzte ki a város. 
A háborúk főleg csak a katonaságot érintette, a köznépet nem igazán, s ezt természetes módon, a külföldi diplomácia befolyásolta. 

A szintén vízöntő Jupiter azt jelöli, hogy elég fiatalos, illetve gyors ütemben nőtt a város lakossága, aminek nagy része fiatalkorú. 
De úgyszintén nőtt a kulturális lehetőségek tárháza, pl a fürdők miatt, amit külföldről "hoztak be". 
Az egyház és a hit pedig szintén a külföldi hatásnak köszönhetően keresztény lett. 

A Vénusz, mely a pénzt jelzi, azt mutatja, hogy a fiatalok dolgoztak többségében, és főleg azon, hogy folyton megújuljon a város. 

A halak Plútó azt mondja, hogy lehettek árvizek, és elsősorban a katasztrófák a fiatal generációt érintette. 


6. ház - munka, egészségügy
A halak jegy ura a Jupiter, mely azt mutatja, hogy elsősorban a Duna adta a munkát, tehát halászat, határőrzés, gazdálkodás, közlekedés. 
Az egészségre nagy figyelmet fordítottak, viszont az orvoslás tudománya még gyerek cipőben járt ekkor. 

Mivel itt van a Chiron, mely a sebek jelölője, a város és a lakosság legnagyobb fájdalmai az egészségi problémák, illetve a leigázás, elfoglalás, gyarmatosítás, küzdés, erő, motiváció, cél és cselekvés témái, ezeket vitték aztán tovább a város következő lakóinak, illetve egyénenként a saját-saját családján belül a leszármazottainak. 


7. ház - diplomácia, ellenségek
Eléggé egyedi helyzetben volt diplomácia terén, ugyan folytonosan fennállt a határőrizet, de az ellenség távol volt Aquincumtól. 
Az Uránusz a fejlődést mutatja, egyértelműen a hadászati, védelmi szerepe nőtt a városnak, illetve ezzel új ellenségeket is szerzett magának, még ha azok távol is voltak. 

A descendensen lévő felszállóholdcsomópont jelzi, hogy át kellett élnie a városnak, hogy milyen az, amikor a semmiből feltűnik egy település, és központi szerepet kezd el betölteni, szép fokozatosan, s hogy a külvilág aztán ráfigyeljen. 


8. ház - halálozások, örökség 
Habár egy fiatalos városról beszélhettünk, az idősek szép kort éltek meg, és a halálozások száma szintén magas volt. 
Az örökség, egyértelműen az épített örökség, a terület, a termőföld, illetve azok az értékek, amik abban segítették a várost, hogy tovább tudjon lépni, fenn maradni és fejlődni. 


9. ház - külföld, hit
Az ikrek jegyében álló Szaturnusz-Neptunusz együttállás, a ház szerinti jelentésében, a városnak meg kellett tanulnia, hogy a külföldi városokkal, tartományokkal, országokkal, igen is kapcsolatot kellett létesíteni és aktívan ki kellett vennie a szerepét a városnak, a fekvéséből adódóan. Meg kellett tanulnia hinni és bízni másokban, idegenekben, istenben és önmagukban. Ugyanakkor azt is át kellett élnie Aquincumnak, hogy úgymond gyarmat legyen, hogy odaadó módon kiszolgáljon más területeket, s ezzel felkészüljön a későbbi, fővárosi szerepre. 

A Neptunusz oldaláról nézve pedig, a városnak olyan szintre kellett emelkednie, amikor is képes lett elképzelni, hogy önnállósulhat, függetlenülhet Rómától, és hogy ő maga lehet egy saját területnek a központja, viszont előbb az alárendelt szerepkört kellett átélnie, majd mielőtt ténylegesen főváros lehetett volna, tartományi székhelyként kellett megálnia helyét. Legalábbis ezek voltak Aquincum álmai, vágyai, s a Szaturnusznak köszönhetően, meg mellett tanulnia a vágyait beteljesíteni.


MC/10. ház - vezetők, cél, jövő 
A rák jegyű MC feltételezi, hogy a vezetők isten igazán a nép, s mivel nincs egy végleges ura e területnek, ez azt jelképezi, hogy nem is létezett, egy valódi vezetője, hanem több volt. 

A városnak a célja az volt, hogy át kellett élnie, az úgymond "anyaváros" szerepet, tehát, hogy gondoskodnia kellett környezetéről, majd később egész Pannónia Provinciáról is. 

A jövőben pedig a városkának fel kell készülnie, hogy még nagyobb szerepkörrel is elbírjon majd idővel. 


11. ház - közösségek, barátok, támogatók 
Elsősorban az oroszlán uralta Nap miatt, Aquincum rettentően sok segítséget, támogatást kaphatott, amelyek hozzá segíthették a fejlődéshez. 
A városhoz közel álló települések főleg mezőgazdasággal foglalkoznak, illetve a hasonló szerepkörű központok voltak. 


12. ház - titkos ellenségek, elzárkózás
A város legnagyobb hátránya, az igazi értelmiség és tudás hiánya, illetve a birodalmon belüli elzárkózás. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda elfoglalása

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda visszafoglalása