Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda elfoglalása


1541. augusztus 29-én, a török, vérfürdő nélkül elfoglalta a Magyar Királyság Fővárosát, s a meghódított magyar területek központjává teszi meg a várost. 145 éven át tehát Buda, török uralom alatt állt, s fejlődött. Ez a horoszkóp elemzés, az elfoglalás napját, illetve a török időket fogja taglalni.

A horoszkópot 1541. 08. 29. 00:00 percre állítottam fel.




Aszcendens/ 1.ház - a város megjelenése:

Az Aszcendens a rák, mely jelzi, hogy Buda egy igazi fürdővárossá vált a török időkben. Kiépültek a fürdőépületek, ugyanakkor a Dunán való kereskedelmi élet is felélénkült. 

Mivel a Hold, az Aszcendens ura a 6.házban van, elmondható, hogy Buda egy szolgaváros lett. A Hold ura pedig a Jupiter az IC-n áll, tehát a horoszkóp legalján, jelezve, hogy történelmi mélyponton volt a város.. 


2. ház anyagiak, épületek

Az oroszlánban lévő Mars egyértelműen azt mondja, hogy építkeztek és volt is rá keret. Ugyanakkor fizetni kellett rendesen a töröknek. A Mars ura a Nap, tehát a város anyagi és építkezési terveit teljesen a török irányította. 

Ugyanakkor a Mars azt is jelezte előre, hogy a török városvezetők közt is folyamatosan viták alakultak ki.  


3. ház - közlekedés, kommunikáció, szomszédok

A házcsúcson álló oroszlán Uránusz önmagában is azt hordozza, hogy eljött az ideje annak, hogy új vezetője, irányítás, új irányt vegyen a város. Az Uránusz ebben az időszakban szépen lassan levàltotta az eddigi vezetést, és egy teljesen új ideológiát teremtett meg, nem csak Budán, de az egész hódoltság, de igazából az egész Kárpát-medencében. 

Új közlekedési útvonalak, export és import lehetőségek tárultak fel. A kommunikációbeli változás egyértelműen a török nyelv és kultúra hatása volt. 


4. ház - múlt, gazdálkodás

A szűz Nap-Jupiter-Vénusz-Leszállóholdcsomópont stellium az IC-n áll, azaz a Horoszkóp legmélyebb pontján. 

A Nap a vezetőket szimbolizálja, a szűzben elnyomók, a Vénusz miatt igen műveltek, a Jupiter miatt pedig igen pénzes emberek, és igen sok vezetője lehetett a városnak ez idő alatt. Azt is mutatja, hogy Buda megmaradt fontos gazdasági, kulturális és vallási  központnak is. 

A Vénusz az anyagiakat mutatva eléggé jelen volt a városban, de a paraszti rétegtől távol. 

A Jupiter azt jelzi, hogy az iszlám vallás teljesen átvette a szerepet a fővárosban. Nagy lehetőséget adott a Jupiter annak, hogy a város megtapasztaljon egy másik kultúrát, egy másik vallást, hitet, nézőpontot, életberendezkedést. Hogy a város alkalmazkodjon és rugalmas legyen. 

Azt is jelzi ez a stellium, hogy a múltban is már főváros volt, illetve vallási és kulturális központ. A gazdálkodás pedig fényesen ment. 

A Merkúr már a ház középen, a Szűz végén áll, jelezve, hogy a gazdaság alapját a kereskedelem határozta meg. 


5. ház - gyermekek, kultúra 

A mérleg Szaturnusz a házcsúcson áll. Azt jelenti, hogy a török időkben megkellett tanulnia a városnak egy új kultúrával együtt élni. Illetve fenntartani a város lakosságát is. 

Az idősek valószínűleg alkalmazkodtak is, a fiatalok viszont elég nagy kihívást jelentett a kor. 


6. ház - Munka, egészségügy, mindennapok

Munkalehetőséget a Duna adott, az egészségügy, illetve a törökök szolgálójaként tevékenykedni. 

Az egészségügy nem volt túl jó lábon, eléggé gyakoriak voltak a betegségek. 

A múltra is utal a Hold, tehát, hogy vallási központ volt. 

Az égitest a népet is szimbolizálja, tehát a polgári lakosokat, akik elég keményen vallásosak voltak, de megkellett hunyászkodniuk. 


7. ház - ellenségek, külföld

A bajban kezdődő ház ura a Szaturnusz, mely az 5. házban azt jelzi, hogy a legnagyobb ellenség maga az új kultúra volt. 


8. ház - halálozások, örökség

Ezen a területen van a Plútó, a halál bolygója, így nem is kérdés, nagy arányú embervesztesége volt a településnek. 

A szép lassú átalakulást az ideológiák terén hozta el, illetve, azt mutatta meg, hogy a múltat hogyan kell eltemetni, s egy teljesen új külsővel feltámadnia egy városnak. 


9. ház - vallás, külföld

A vízöntő házcsúccsal azt mutatja, hogy teljesen új kapcsolatok felé irányította a várost, viszont nagyon sok területtől, pl Nyugat-Európától elzárta magát. 


MC/ 10. ház - vezetők, cél, jövő 

A halak felszállóholdcsomópont-szerencsepont együttállás, melynek ura a Neptunusz, jelzi egy új közösség (törökök) felemelkedését a településen. 

A cél az lett volna, hogy a város úgymond egy mély álmot aludjon és elfogadja, illetve befogadja az elnyomást, az idegen vezetőket, és mindazt a pozitív hozadékot, amit ezzel kapott a város. Egy új világnézetet, amelyet aztán beépíthetett kultúrájába és gazdagíthatta. 

A jövő pedig nagyon bizonytalan volt még ekkor... 


11. ház - közösség, támogatók

A Neptunusz azt az új valóságot szerette volna megmutatni, hogy milyen az elnyomás, a leigázás, hogy egy másik nép kerül a hatalomra és, hogy őt kell kiszolgálni. A Neptunusz a befogadás jelképe is, tehát megtanulni alárendelődni és elősegíteni egy másik nép feljebb emelkedését. 

Ugyanakkor a Neptunusz azt is jelzi, hogy a magyarság elveszett ekkor, több részre szakadt, anarchia, káosz uralta el mindent. 

A Chiron is ezen a területen van, de már a bikában. Ez azt vetíti elő, hogy a magyarság, a város és a lakói itt szenvedték el a területi traumát előszőr, illetve minden olyat ami ezzel vele járt, tehát a gazdasági krízist, az anyagi nehézséget, és a biztonság, az állandóság, a védelem hiányát.. Ugye ekkor sok magyar költözött a megmaradt Magyar Királyságba, s elvesztették házukat, földjüket... Röviden, minden értéküket, ami eddig biztos volt. 

És ugyanekkor keletkezett egy seb, az idegen népek felé is, kik azok, akiket beengedünk, kikazok, akiket nem.. És bár ekkor még élesen külön váltak és élt is a feudális társadalmi berendezések, mégis, elkezdődött egy folyamat, mely elkezdte láttatni, hogy igenis léteznek nemzeti, vallási, kulturális határok, szabályok, berendezkedesek, különbségek. 


12. ház - titkos ellenségek, börtönök, kórházak

Titkos ellenségek a földbirtokosok lehettek. Illetve azok, akik eladták a magyar gyerekeket, s elvitték őket Törökországba. Itt jegyezném meg a magyarabokat, aki nem halott meg róluk, itt lesz egy írás, kik is kők. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Aquincum megalapítása

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda visszafoglalása