Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda a Magyar Királyság fővárosa lesz


Miután a tatárjárás 1241-42-ben véget ért, és a mongolok kivonultak az országból, IV. Béla királyunk Székesfehérvárról, illetve Esztergomról Budára helyezte székhelyét 1249-ben.

A horoszkópot 1249. Január 1-jére, 0 óra, 0 percre állítottam fel.



Buda a Magyar Királyság Fővárosa lesz




Aszcendens/ 1.ház - a város megjelenése:

Mivel minden január elsején, éjfélkor az Aszcendens mérleg, ezért értelmetlen ezt értelmezni, viszont a mérleg ura, a Vénusz, a Nappal együtt az IC-n áll. A Nap-Vénusz együttállás mutatja, hogy fővárosi rangra emelkedett a város. 


2. ház - anyagiak, épületek:

Nos, a Plútó azt jelzi, hogy Buda konkrétan a hamvaiból éled újjá, ugyanis, ekkor még mindig tart a nagy építkezés a tatárjárás utáni rombolások után. 

De nemcsak a város, de az egész ország is. Gondoljunk csak a nagy várépítési akcióba. 

A Szaturnusz is szintén itt áll, mely azt jelzi, hogy a városnak és lakóinak megkellett tanulniuk felépíteni, de pontosabban megfogalmazva, megépíteni egy fővárost. Megkellett tanulniuk elengedni a múlandó és egy új, értékálló dolgot felállítani, mind a lakosoknak, mind a városnak.  

Az idősebb lakosok száma csökkent ez időben, de a fiataloké nőtt. 


3. ház - közlekedés, oktatás, szomszédok

A Mars mutatja, hogy a pusztítás hatása még mindig fennállt ekkor és beindult a költözés a városba, főleg a munkalehetőségek miatt. De a legnagyobb érv az volt, hogy főváros lett, és ez magával hozta azt, hogy ki kellett, hogy épüljön a város, igazi székhelyként. 

A Mars-felszállóholdcsomópont azt jelzi, hogy egyrészt motivációt adott a város a letelepedésre, másrészt, hogy azt kellett átélnie a városnak, hogy milyen az, amikor egy pusztítás után egy új irányt vehet a város. Mert igen, nagy pusztítást vittek véghez a mongolok, de ha ez nincs, talán Székesfehérvár marad az ország fővárosa, és Buda nem emelkedik fel, nem épül meg a Budai vár 1256-ban és talán ma is 3 különböző város lenne Óbuda, Buda és Pest. És mivel felszállóholdcsomópont, mutatja, hogy ez volt az az irány, a cselekvés, ami elindította Budát a felemelkedése felé. 

A Merkúr-Jupiter együttállás azt jelzi, hogy a kereskedelem, oktatás és a beköltözés hatalmas méreteket öltött a városban.


IC/ IV. ház - múlt, gazdálkodás

A Nap-Vénusz együttállás mutatja, hogy a múltban már töltött be fővárosi szerepkört, mint Aquincum. Ugyanakkor a Lilith pedig jelzi a tatárjárást, mint sötét foltot a történelemben. 

A Nap a vezetőket szimbolizálja, ebben az esetben a város igazi vezetői az egyházi vezetők és a királyi család. 

A város igazán az építkezésekben, az anyagi gyarapodásban és a kulturális életben tudott kibonatkozni. 

A Vénusz a pénzügyi fellendülést mutatja ezen időkben. 


5. ház - gyermekek, kultúra 

Ebben a házban áll az Uránusz, mely egy új színt hozott a kultúrális életben, illetve megfiatalodott a város lakossága is. Az újítások jelentkeztek az oktatás és a rendezvények terén is. 


6. ház - munka, egészségügy, mindennapok

A munkát legfőképp a Duna, a kereskedelem, az egyház, az oktatás és az intézmények biztosították. 

Az egészségügy kapcsán pedig nagy volt a halálozási arány. 


7. ház - diplomácia, ellenségek

A kossal induló ház, Mars ura, illetve a Chiron jelzik itt is a Tatárjárást.

A külföldi országokkal a kapcsolat meggyengült ekkor. A városnak ekkor megkellett találnia a helyét a nemzetközi színtéren is. A város sebeit a Chiron egyértelműen megmutatja, hogy a külfölddel való kapcsolat, az ellenségek, az idegenek, más népek, a biztonság, a föld, a védelem, a megélhetés... Ezen témák kerültek boncolgatás alá a város (és ezzel együtt az egész ország) lakossága életében. És ezekre kellett gyógyírt találni is. 


8. ház - halálozások, múlandóság

A veszteségek, azok eltakarítása és egy új város felépítése volt a központban. 


9. ház - vallás, külföld

Egy kicsit elveszett volt kkor a kapcsolat a külfölddel, egyedül a Duna és az Adriai-tenger volt, ami némi kapcsolatot fenn tartott. 

A vallás tekintetében pedig eléggé elbizonytalanodott a nép, hogy tényleg hihetnek-e Istenben, ha ilyen pusztítást engedett meg. De ez a hit elbizonytalanodása is kellett, hogy egy kicsit materiálisabban fogják fel az emberek az életet, mivel az volt a kérdés, hogy életben tud-e maradni a magyarság? 


10. ház - vezetők, cél, jövő 

A Hold az MC-n, a rákban áll, magyarul a Nép lett az igazi vezető a városban, mivel a kezükbe vették az irányítást, a város sorsát. 

A Hold jelzi a múltat is, ami ugyancsak az egykori Aquincumi szerepét hangsúlyozza. 

A cél az lett volna, hogy a város, illetve a lakossága, megtanulja, hogy mit jelent közösséget alkotni, egy várost felépíteni, mit jelent vezetői pozíciót betölteni, mit jelent ellátni, segíteni gondoskodni és ellátni egy egész országot. 

A jövőt pedig egyértelműen előre vetíti, úgy, hogy az eléggé homályos, ködös, zűrzavaros.. 


11. ház - közösségek, barátok, támogatók 

IV. Béla király támogatta leginkább a várost, a legnagyobb dolog pedig Buda várának felépítése bizonyult. 


12. ház - titkos ellenségek, börtönök, kórházak 

A szűz ura a Merkúr, ami együttáll a Jupiterrel, így eléggé sok ellenség lehetett, talán el is szigetelődhetett a város a kereskedelem kapcsán. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda elfoglalása

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Aquincum megalapítása

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda visszafoglalása