Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Aquincum fővárosi rangra emelése


Budapest történelmében a 2. fontos esemény Aquincum fővárossá válása volt, erre nézünk most rá egy kicsit asztrológiai szemmel.

Elemzésemben a horoszkópot Budapestre, 106. január 1.-jére, 00:00 időpontra állítottam fel.


Aquincum, mint Alsó-Pannónia fővárosa 




Aszcendens /1.ház - a város megjelenése

A mérleg jegyébe esik az Aszcendens, ami - hasonlóan, mint az "Aquincum megalapítása" horoszkópjában - itt is azt jelenti, hogy egy nagyon szép, kultúrával teli városról van szó, csinos épületekkel és sok rendezvénnyel. 

Mivel a horoszkóp születési uralkodója a Vénusz, a 4.házban, együttállásban van a Nappal és a Merkúrral, ott mutatja, hogy a város, tényleg egy központ lett, kereskedelmi, kulturális es közigazgatási központ. Egy fényes, uralkodói város lett, kemény kezű, gazdag és szépen terjeszkedő. Egyfajta virágkorról beszélhetünk. Illetve azt hozzá kell tenni, hogy azt is mutatja, hogy csak Alsó-Pannónia fővárosa lett, ugyanis az IC-n, azaz a horoszkóp legalsó részén található ez a stellium (bolygótömörülés). 


2. ház - anyagiak

Mivel a házban nincs bolygó, ezért a skorpió urát, a Marsot vizsgáljuk, mely az 5. házban áll. Ez azt jelenti, hogy az anyagi források, főleg a határ ellenőrzésből, hadviselésből, illetve a kulturális rendezvényekből és újításokból származik. 


3. ház - közlekedés, oktatás, szomszédok

A ház ura, a Jupiter, amely a 11.es házban áll, mutatja, hogy közlekedési, kereskedelmi és oktatási szerepköre megnőtt, és csak folyamatosan nőtt és nőtt. Illetve egyre több település jött létre Aquincum mellett, melyekkel már ekkor összhangban működött a város. 


IC/ 4. ház - múlt, gazdálkodás

A Szaturnusz-Nap jelzi, hogy egy jelentős határváros volt már eddig is, de azt is, hogy főképp az idősek a város vezetői. Merkúr-Vénusz pedig, hogy fontos közlekedési és kulturális városi múlttal rendelkezik. 

A gazdálkodás terén azt jelzik, hogy nem egy túl jelentős város volt, viszont a kereskedelem már nagyon is az volt. 

A Szaturnusszal kezdődő stellium, először is az első bolygótól szemlélve, azt akarta megtanítani, hogy végre a város egy igazi központ legyen (Nap), nemcsak a határnál, de az egész tartománynak, illetve közlekedési, kereskedelmi, oktatási (Merkúr) és kulturális központ is (Vénusz). Meg kellett tanulnia a városnak fővárossá felnőnie, ragyognia és folyamatosan fejlődnie. Megkellett tanulnia, megszervezni a közlekedést, az átmenő forgalmat is. De a pénzzel és a munkahelyek megteremtésében is felelősséget kellett vállalnia a városnak. 

A Nap azt mutatja, hogy igazán a munkahelyek, az oktatás, közlekedés, kereskedelem, kultúra és a pénz téren tudott kibontakozni a város. Illetve, mivel az IC-n van, ő tudott lenni az alapja, hogy szárba tudjon szökkeni majd a magyarság, illetve Pannónia Provincia.

A Merkúr azt jelzi, hogy Aquincumon oktattak eléggé színvonalasan is a korhoz mérten, de főleg csak az alapvetően, megkövetelt dolgokat. 

A Vénusz azt mutatja, hogy a munkahelyek tekintetében a Duna, az utak, a hírközlés, a kereskedelem, az irányítói pozíciók, a földművelés és az építkezések jelentették a megélhetést. 


5. ház - gyermekek, kultúra 

Elmondható, hogy a város lakók akartak gyerekeket, viszont, nehéz körülmények uralkodtak, több járvány is lehetett. A fiatalok nagy része határőr, katona volt. 

Kultúra terén pedig a városban reformok következtek, amelyek aztán hosszú időre meg is alapozták a város életét. 

A Mars jelenti a célokat, az erőt, az irányt, az akarot, ennek megfelelően Aquincum fiatalosan egy új lendületet akart sugározni és kész volt kulturális rendezvényekre, helyszínek megépítésére, felújítására. Ugyanakkor pont ugyanezekkel is küzdött a város, a gyermekek terén és a kulturális intézmények, helyszínek kiépítéséért, ugyanis nem volt olcsó már akkoriban sem minden. 


6. ház - munkahely, egészségügy, mindennapok

A halak jegyében kezdődő terület, melynek ura, a 11. házas Jupiter, jelzi, hogy a fővárosban eléggé széleskörű munkahely állt rendelkezésre, de legfőbb dolog, mégis csak a Duna volt.

A hétköznapi élet kihívásokkal volt teli, ugyanis az itt álló Plútó járványokat, tömeg szerencsétlenségeket, természeti katasztrófákat mutat, pl árvíz. Egy közösségként élték életüket. 

Az egészségügy nem volt túl fejlett, de itt volt a legszínvonalasabb. 

A Plútó azt jelzi, hogy sok betegség, mindennapi probléma volt jelen, amely arra ösztönzözte a népességet, hogy egy közösségként kezdjenek elgondolkodni, cselekedni és tervezni is. 

A Chiron, mely a sebek jelölője, ugyanúgy itt áll, mint Aquincum alapításánál. Ez azt jelenti, hogy a sebeket, amiket eddig hordoztak a város lakók, azok továbbra is ugyanazok voltak és tovább öröklődtek. A város és a lakosság legnagyobb fájdalmai az egészségi problémák, illetve a leigázás, elfoglalás, gyarmatosítás, küzdés, erő, motiváció, cél és cselekvés témái. 


7. ház - diplomácia, ellenségek

A kosban kezdődő ház, a házcsúcson álló Holddal azt jeleníti meg, hogy igencsak sok konfliktusa lehetett Aquincumnak, ez vonatkozik az árvízekre, a határra, a külső támadásokra, de a belső, Róma felől érkező nyomásra is. Diplomácia terén eléggé veszteségesen állt a város, alárendelődött a birodalomnak.

A Hold jelzi a múltat, amely ezesetben mutatja, hogy egy megszállt, leigázott városból vált fővárossá. De az égitest a népet is jelzi, tehát a város lakóit. Ezek alapján a népesség szerepe a határőrzés és a provincia irányítása volt.


8. ház - halálozások

Mivel itt található a felszállóholdcsomópont, ez azt jelzi, hogy a városnak ennek a szakaszában kellett átélnie, hogy milyen az, amikor át kell formálni a dolgokat, le kell cserélni a régi, jól berögzült sémákat, és el kell temetni mindazt, ami már idejét múlt. Teljesen átalakulni és a bizonytalanságot megélni, az ingoványos útra feltenni mindent.


9. ház - vallás, külföld

Az Uránusz, mely az újításokat mutatja, lehetséges, hogy a külföldről ért hatás miatt, ekkor már épült templom, vagy valamilyen vallási helyszín a városban, és ezzel kitűnt környezetéből. Illetve új külföldi kapcsolatai alakulhattak ki a városnak.


10. ház - vezetők, cél, jövő 

Az MC-n álló Neptunusz, melynek ura a Hold, azt jelzi, hogy az igazi uralkodók külföldön vannak, tehát Róma az, s egyben ő az (vagy az egyik) ellenség is.. 

A Neptunusszal azt vetíti előre, hogy a város hanyatlani fog idővel, illetve. 

A cél az lenne, hogy a Dunai helyzetével felemelje a várost és olyan közösség és kultúra épüljön ki, amely lenyűgözi az embereket. Illetve, hogy amit a város eltiditt képzelni, megtudott álmodni, ezeket váltsa valóra. 


11. ház - közösségek, barátok, támogatók

A Jupiter bolygó áll az oroszlán jegyben, így egy hitében erős közösségről beszélhettünk, mely igencsak férfias dominanciájú volt. A város nagy szerencséje abban rejlett, hogy a közössége összefogott és keményen tettek azért, hogy minden elképzelésük valósággá váljon.


12. ház - titkos ellenségek, börtönök, kórházak 

A ház ura a Merkúr, mely itt azt jelzi, hogy a titkos ellenségek a múltból gyökereznek, ahogyan a börtönök is.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda elfoglalása

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Aquincum megalapítása

Budapest legfontosabb történelmi eseményei - Buda visszafoglalása